An existing sports pavilion of simple timber construction from WW2, now due for demolition, in Newbury, West Berkshire ArchitectureLIVE's design for a single storey replacement sports pavilion on Browns Meadow in Newbury

Sports Pavilion

Replacement Sports Pavilion, Newbury, Berkshire

 

The brief, to deliver a single storey replacement sports pavilion, to provide modern and accessible facilities.

Browns Meadow is a sports facility which is part of the St Bartholomew’s School campus, used for athletics and lacrosse. It is also the home of Newbury Athletic Club. The existing sports pavilion dates back to WW2 and is a modest timber structure which is past its useful life and due for demolition. 

ArchitectureLIVE was appointed to review an existing planning design for a new, larger pavilion that was unaffordable and constrained sporting activities on the site. Our site and playing field analysis established the optimum areas for both summer and winter sports activities in-line with Sport England’s guidelines. As a consequence of this, a new location for the sports pavilion was identified, allowing for optimised pitch layouts and a new pavilion location with minimal impact on the wider open space and countryside. 

The new pavilion will be a modular prefabrication structure with a flat roof, largely positioned behind an existing boundary hedge. The location and orientation will be in-line with the existing topography of the site, aiding disabled access to and from the new building with a small new parking area and the existing site access retained. 

Importantly, by optimising the building location and layout, together with engaging modern methods of construction, it was possible to achieve not just an affordable solution but one that better supports the activities of the school and athletic club. 

The new accommodation will comprise of team and staff changing rooms, individual showers and WCs with separate disabled facilities, a kitchenette, a physio room, storage for sports equipment and an activity hall with a capacity for up to 100 people. 

The pavilion cladding colours have been chosen from a clay palette of terracotta and grey with buff highlights for the entrance and community terrace areas. 

The pavilion will be completed during summer 2019.