Lakeside Views from Detached House in Ockley, Surrey ArchitectureLIVE-proposed-floor-plan-detached-house-Ockley-Surrey.jpg New Entrance to Detached Country House in Ockley, Surrey Existing front view of detached country house and garage Ockley Surrey ArchitectureLIVE-extension-interior-staircase-atrium-Ockley-Surrey.jpg Double height glazed entrance with extra wide front door for Country House, Surrey Open Plan Dining/Kitchen Room in Ockley, Surrey Front extension and Glazed Atrium for detached house in Ockley, Surrey New contemporary shower room in period property Bespoke Staircase in Glazed Atrium for Country House, Ockley, Surrey Restored Period Property in Ockley, Surrey Window detail for Restored Period Country House, Ockley Surrey Dining Area with Feature Dual-Aspect Fireplace for Country House, Ockley, Surrey Stunning living room in renovated 1930s country house in Ockley, Surrey Open Plan Rustic Country Home Style Kitchen for Renovation in Ockley, Surrey Open Plan Kitchen with Bifold Doors for Country Home, Ockley, Surrey

"Irene and Jonathan put their minds together and presented multiple feasibility options, exhausting all ideas which allowed us to choose the final design with confidence.  It fully met the objectives we wanted to achieve.  We felt really supported throughout the whole process. It just worked for us!”

Angela, Mole Valley, Surrey

 

1930s Country House

Remodelling and Extension Mole Valley, Dorking Surrey

 

The brief, to improve the appearance of the front of the property in-keeping with the original design, a better kitchen layout and a new spacious family bathroom.

Full of style and character, this property nestles in a secluded location and enjoys stunning views across a local lake and beyond to the Surrey Hills and Leith Hill Tower. The property is thought to have originally been used as a hunting lodge. The front of the property has been significantly altered with a 1970s flat-roof extension, porch and a prominently located garage and perspex carport. Arguably the most-used room in the house - the kitchen - was located in the centre of the house as an inner room, dark and isolated.  

Our design re-orientated all habitable accommodation to look out towards the lakeside and countryside views. A clear approach to the house was established by removing all unsightly extensions and the new addition of a stunning, double-height, glazed hallway and porch. The restructuring of the facade reflects the interior remodelling, including a first floor extension that rebalanced the front elevation of the property and allowed for the creation of the larger family bathroom and spacious landing, flooded with daylight. 

In order to update the remaining facilities within the extensive grounds, an existing summerhouse and sheds will also be replaced by a new double garage, pool house and home gym.

 
architect                   ArchitectureLIVE
engineer                   Dixon Hurst Kemp
contractor                Norse Build Ltd.
photographer          Kirsty Brierley
 
 
 

show all
new build  
extensions  
education