Contemporary bespoke design staircase in Country House Luxury bathroom and dressing room with walk-in shower in Chiddingfold, Surrey Existing country house in Chiddingfold, Surrey Feature fireplace with restored stone surround in 17th Century country house Open plan kitchen in Grade II listed house Chiddingfold Surrey A remodelled and renovated Grade II listed country house in Chiddingfold, Surrey  A luxury bathroom in a renovated Grade II listed property in Chiddingfold, Surrey A new sitting room for a renovated and remodelled listed house in Chiddingfold, Surrey Contemporary cloakroom for country house in Chiddingfold, Surrey Contemporary Stone Porch Extension to Listed Country Home in Surrey Hallway view featuring contemporary staircase at 17th Century House in Chiddingfold, Surrey A Luxury Bathroom Featuring Bespoke Handmade Furniture, Chiddingfold Surrey Bespoke and handmade oak wardrobe for a Country House, Chiddingfold, Surrey

“As a main contractor, it is very exciting when you are involved with complex, different and sometimes difficult projects. It is also very refreshing when the architects of these projects are a joy to work with. ArchitectureLIVE are approachable, precise and above all sympathetic towards clients, the building and contractors in equal measures.”   

Norse Build

 

Listed Country House

Remodelling & Extension, Chiddingfold, Surrey

 

The brief, to rectify disparate alterations and modernise the building layout and energy performance within the historic setting.

The Grade II listed country house partially dates back to the 17th Century and is set in extensive grounds and gardens. 1930 and 1970 extensions had been unsupportive of the original character of the house. It had also been split into two semi-detached properties and the reunification of both halves had not been successful. 

Our design replaced an inefficient and disused 1930’s Porte Cochere with a smaller sandstone-clad entrance and cloakroom extension, thereby reestablishing the central position and use of the 17th Century entrance.

Historic parts of the country house have been stripped of any later additions in order to open up a new circulation route across all later extensions. This enabled the interior reconfiguration of principle rooms on the ground floor supported by a large-scale roof light that delivers optimum daylight levels into the deep-plan house.

The interior redesign provided a new principle entrance with hallway and feature staircase, a new kitchen layout and dining room, a secondary entrance hall connected to the new sitting room, the refurbishment of the living room fire place and a new master bedroom suite. 

Our design also included all bespoke furniture, new finishes and the new lighting concept throughout. Externally, the listed stone facades and chimney have been meticulously restored to preserve the future health of this building. 

 

 
architect                    ArchitectureLIVE
engineer                    Dixon Hurst Kemp
contractor                 Norse Build
stonework                 Chichester Stoneworks Ltd
carpenter                  Sam Ogilvie
kitchen                      Hobsons Choice
photographer           Peter Wright
 
 
 

show all
new build  
extensions  
education