Existing 1900s family home in Hindhead, Surrey A 3D model for a new single storey courtyard extension by ArchitectureLIVE 3D model for a new single storey courtyard extension by ArchitectureLIVE Back garden crowded with multiple rear extensions at a1900s family home in Hindhead, Surrey Exterior roof overhang providing shade from the sun Single Storey Courtyard Extension in Hindhead, Surrey Open-plan Dining room with Tri-fold Doors A New Hallway in a Contemporary Courtyard Extension with Hidden Storage Open Plan Kitchen and Dining Room Open plan kitchen with feature orange metro tile splash back ArchitectureLIVE-zinc-roof-extension-large-glazing-Hindhead-Surrey.jpg ArchitectureLIVE-exterior-rendered-facade-butterly-roof-Hindhead-Surrey.jpg ArchitectureLIVE-extension-new-and-old-hallway-storage-office-Hindhead-Surrey.jpg ArchitectureLive-ground-floor-plan-courtyard-single-storey-extension-Hindhead-Surrey.jpg

"They resolved every challenge in a sensible way, applying a great depth of knowledge about how buildings are put together."

- Louise, Hindhead

 

Period Property

Courtyard Extension, Hindhead, Surrey

 

The brief, to provide energy improvements for the whole house to lower energy bills and to adapt the existing top-heavy layout for modern modes of living.

Located in Hindhead, Surrey, this three-storey period property originally had a dark and impractical ground floor layout and had lost much of its southerly garden to several rear extensions. An unsightly pre-cast concrete garage, a shed and canopies also cluttered the side garden.

The client’s vision permitted the demolition of all existing extensions and outbuildings allowing for the siting of a new extension alongside the existing property and the re-orientation towards the southerly garden. 

Our design provides a new kitchen-dining, family room, study, utility and cloakroom housed in a courtyard layout that takes in the views of an existing mature tree and the re-established garden. The property’s existing, generous floor to ceiling heights have been mirrored by the new full-height windows and doors that form an enclosed arcade. 

For practicality, the extension provides a new secondary hallway, lined with full-height, built-in storage seamlessly integrated. 

The new focal point of the house, the open-plan kitchen and dining room, isolated in the southerly wing of the extension with tri-fold doors and a vaulted ceiling under a zinc butterfly roof. 

The transition between the new and existing hallway features renovated floorboards and a built-in bookcases framing the courtyard views and expelling any memories of the former dark and unloved interiors.

 
architect                   ArchitectureLIVE
engineer                   Dixon Hurst Kemp
contractor                self managed
 
 
 

show all
new build  
extensions  
education