A contemporary kitchen extension featuring a zinc clad facade for a workers cottage in Rake, Hampshire, SDNP A contemporary extension with zinc-clad facade for a workers cottage in the SDNP Existing workers cottage in the SDNP and AONB in Rake,Hampshire Contemporary ground floor kitchen extension in Rake, Hampshire Single storey contemporary extension with zinc-clad roof for workers cottage in Rake, Hampshire A contemporary fitted kitchen for a period cottage in Rake, Hampshire - SDNP Full height glazed sliding doors to a courtyard garden for workers cottage in Rake, Hampshire A contemporary kitchen for a traditional workers cottage in Rake, Hampshire, SDNP Hillside garden view of a single storey extension for a period cottage in the South Downs National Park Contemporary kitchen and picture window for single storey extension in Rake, Hampshire Full height sliding door and picture window in Rake - Hampshire, SDNP Contemporary kitchen with LED lights and hidden sockets in Rake, Hampshire, SDNP

Workers Cottage 

Contemporary Kitchen Extension, South Downs National Park

 

The brief, to extend the ground floor to improve the layout and functionality of the living accommodation.

Located on the outskirts of Rake, Hampshire, and in an Area of Outstanding Natural Beauty, this semi-detached cottage is believed to have been constructed in the mid-19th century as a worker’s home. The cottage and its neighbouring properties are part of a small rural linear development with a south westerly aspect, sitting at the foot of a steeply sloping, north westerly ridge that affords far reaching views across the SDNP. The surrounding topography, typical for the area, is a good example of a sheltered, moderate climate with a rich mix of plant and wildlife. 

The existing period cottage features are typical of its time, with fair-face brickwork, tile hanging and small leaded windows affording limited views of the setting. The property’s steeply sloping hillside garden is accessed via a south-westerly courtyard garden on the ground floor and a roof terrace on the first floor, with views increasing with progressing height.

Having been extended in the past to connect an outbuilding, add first floor accommodation and a new porch largely in keeping in style, this latest extension addresses the occupants’ desire for a contemporary mode of living in harmony with its surroundings. 

The existing living accommodation, whilst orientated around the courtyard garden, had limited views and access to it. The small leaded windows and low ceiling heights did not allow extensive views and the hillside garden was largely out of sight. 

The new extension therefore balances the space requirements between the cottage and the garden in order to form a new open-plan kitchen & dining layout that fully addresses the garden and views whilst remaining invisible from the front of the property.

Conceived as a single storey, mono-pitched garden pavilion, with full width glazing onto the courtyard garden, the new facade has been rotated towards the south to optimise views and light. The high level hillside garden views are framed by a picture window, which meets the requirements of the Dark Night Skies policies whilst taking in a previously entirely missed aspect of the setting.

             

architect               ArchitectureLIVE 
contractor            Les Knight & Son
kitchen                 Daulby and Tickle

 

show all
new build  
extensions  
education