Restored Parquet Flooring runs throughout the open-plan ground floor South-Facing Patio & Powder coated Aluminium Framed Double Glazing Master-bedroom ensuite shower and dressing room Family bathroom featuring a wall hung sink and large ceramic tiles Double Height Open-Plan Kitchen and Dining Room East-Facing Elevation Showing ArchitectureLIVE’s design for Extensions to a 1960s Home Thermally insulated Black Timber cladding detail Black thermally insulated timber cladding & Juliet balcony detail Renovated and extended 1960s house in West Sussex by ArchitectureLIVE ArchitectureLIVE-existing-1960s-detached-house-bw.jpg Two Storey New Build Extension with Black Timber Cladding in West Sussex TallTreesCollage.jpg

"What I find nice about my home is that its very spacious and open, so you can hear each other and don't need to run up or downstairs all the time. You always know your family is around. There are lots of windows so you don't need the lights on all the time and you look out to the garden wherever you are in the house."

Oscar, age 10, Fernhurst

 

1960s House

Remodelling & Extension, Fernhurst, West Sussex 

 

The brief, to refurbish the entire house and transform it into a contemporary family home with a bright and airy character and flexible layout. 

This detached property is located in the picturesque village of Fernhurst in West Sussex within the South Downs National Park. Its tired and dated original features and cellular room layout, lacked living accommodation and connections to the garden.  

Our design added an open-plan kitchen-dining area and a gallery study, that can also be converted into an extra bedroom at a later date, within a new two-storey, partially double-height extension. A new master bedroom extension with en-suite bathroom and dressing room has also been located above an existing garage. The conversion of an existing dining room and kitchen has provided a new snug area as further flexible living space that can be divided off by folding doors.

The new accommodation is flooded with light from double-height glazing to the south as well as full-height glazing for the kitchen and a high level feature window, carefully designed to cast the early morning sunlight across the entire length of the new open-plan layout. 

By applying Passivhaus principals and low-energy design, thermal improvements were made to the entire building envelope. These changes together with a new solar thermal hot water system, have achieved a two-third reduction in energy bills.

 
architect                    ArchitectureLIVE
engineer                    Dixon Hurst Kemp
contractor                 Mike Hutchings
 
 
 

show all
new build  
extensions  
education